Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

Jelentős változások a történelemben

Az alábbi dolgok jelentősen járultak hozzá amelyek hozzájárultak a szuahéli kultúra és nyelv kialakulásához. A késő középkorban ezekbe sokszor a városokba látogattak el a szomáliai, etióp, többségében egyiptomi, arábiai, perzsa és indiai kereskedők.

Vasco da Gama 1498 -ban megtett útja jelentette a portugálok érkezését az országba, akik 1505 -ben megkezdték a fontos gyarmatosítás és a letelepedés fokozatos folyamatát. A portugál többségi uralom több mint négy évszázada végeztével Mozambik 1975 -ben függetlenné vált ezzé, röviddel ezután a Mozambiki köztársaság lett. Mindössze három év függetlenség következtében az ország nagyon és elhúzódó polgárháborúba de nem az összes részen süllyedt, 1972 és 1990 között. 1995-ben Mozambik tartotta első párti választásait, és azóta viszonylag stabil elnöki köztársaság maradt, azonban továbbra is kicsi intenzitás lázadás.

Mozambik gazdag és kiterjedt természeti erőforrásokkal rendelkezik. Az ország gazdasága nagyrészt a mezőgazdaságon alapul, de az ipar növekszik, elsősorban az élelmiszerek és italok, a vegyipar, valamint az alumínium- és kőolajtermelés. A turisztikai ágazat is bővül. Dél -Afrika Mozambik fő kereskedelmi partnere és közvetlen külföldi befektetések forrása, ugyanakkor Belgium, Brazília, Portugália és Spanyolország is az ország legfontosabb gazdasági partnerei közé tartozik. 2001 óta Mozambik éves átlagos GDP -növekedése a világ egyik legnagyobbja. Az ország azonban továbbra is a világ egyik legszegényebb és legfejletlenebb országa, alacsony az egy főre jutó GDP, az emberi fejlődés, az egyenlőtlenség és az átlagos várható élettartam mérőszáma.

Mozambik egyetlen hivatalos nyelve a portugál, amelyet a lakosság körülbelül fele beszél többnyire második nyelvként. A közös anyanyelvek közé tartozik a makhuwa, a szena és a szuahéli. Az ország mintegy 29 millió lakosa túlnyomórészt bantu emberekből áll. Mozambik legnagyobb vallása a kereszténység, jelentős kisebbségek követik az iszlámot és az afrikai hagyományos vallásokat. Mozambik tagja az ENSZ, az Afrikai Unió, az Nemzetközösség, a szervezet az Iszlám Együttműködés a Portugál nyelvű Országok Közössége, az Elkötelezetlen Mozgalom, a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség, és megfigyelője a La Francophonie-nak.

Etimológia


Az ország nevezték Mozambik a portugál után Island Mozambik származó Mussa Bin Bique vagy Musa Al Big vagy Mossa Al Bique vagy Mussa Ben Mbiki vagy Mussa Ibn Malik, egy arab kereskedő, aki először járt a szigeten, és később ott élt. A szigetváros a portugál gyarmat fővárosa volt 1898-ig, ekkor délre költöztették Lourenço Marques-ba (ma Maputo).

Mozambiki élet

Bantu -az emberek Mozambikba vándorlása már a Kr. E. Úgy tartják, hogy a Kr. U. 1. és 5. század között a nyugati és északi migrációs hullámok a Zambezi folyó völgyén mentek keresztül, majd fokozatosan a Dél -Afrika fennsíkjára és part menti területeire. Mezőgazdasági közösségeket vagy társaságokat hoztak létre a szarvasmarhák terelése alapján. Magukkal hozták a vas olvasztásának és kovácsolásának technológiáját.

Arab-szuahéli rabszolga-kereskedők és foglyaik a Ruvuma folyón
A Kr. E. Első évezred végétől hatalmas Indiai óceáni kereskedelmi hálózatok terültek el délen Mozambikig, amint azt az ősi kikötőváros, Chibuene is bizonyítja. A 9. századtól kezdve az Indiai óceán kereskedelemben való egyre nagyobb szerepvállalás számos kikötőváros kialakulásához vezetett az egész kelet afrikai part mentén, beleértve a mai Mozambikot is. Ezek a városok nagyrészt autonóm módon széles körben részt vettek a kezdő szuahéli kultúrában. Az iszlámot gyakran elfogadták a városi elitek, megkönnyítve a kereskedelmet. Mozambikban Sofala, Angoche és Mozambik sziget a 15. századra regionális hatalmak voltak.

A városok kereskedtek mind az afrikai belterületről, mind az Indiai -óceán tágabb világából származó kereskedőkkel. Különösen fontos volt az arany és az karavánút.

Hírdetés
%d blogger ezt szereti: